út és térburkolat készítése

leírás

Új út és térburkolat készítésének első lépése az út helyének előkészítése. Eltávolításra kerül, amennyiben van, a felső növényzettel átszőtt réteg, valamint a termőföldet (humuszt) tartalmazó réteg. A növényzettel átszőtt réteg lerakóhelyre szállítják, a termőföld pedig általában depózásra kerül későbbi felhasználás céljából.

Amennyiben az előírt szintek miatt szükséges, folytatódik az altalaj kitermelése, elszállítása vagy depózása. A földmunkával folyamatosan történik a szintek és teherbírás mérése. Az út és térburkolat alatt a talajnak az előírásoknak megfelelő teherbírást kell produkálni. Amennyiben a meglévő talaj teherbírásra alkalmatlan, azt meszezéssel javítani, vagy talajcserével helyettesíteni lehet.

Az altalaj megfelelő szintjének és terherbírásának elérése után a talaj terhelhetőségének növelésére nagy teherbírású réteg készül zúzottkőből. A felhasználásnak megfelelően vastagságú zúzottkő réteg elkészítése után a terület már alkalmas járdák, utak, parkolók, nagy terek elkészítésére.

Járdák esetén egy vékonyabb zúzottkő teherbíró és kiegyenlítő réteg beépítése után a térkő vagy az aszfalt felület beépíthető.
Utak és nagyteherbírású felületek esetén az alépítményi rétegek vastagításával és teherbírásának növelésével érhető el a megfelelő terhelhetőség.

A végső burkolat beépítése előtt, amennyiben szükséges megépül a burkolatot határoló szegély is.

Folyamat záró művelete a padka rendezése, ami történhet zúzottkővel, sóderrel, vagy humusszal.

Amennyiben egy meglévő út vagy térburkolat felújítása a feladat a fent olvasható néhány feladat elhagyandó, illetve a burkolat állapotától függetlenül végrehajtandó. Tördezett, leromlott állapotú burkolat esetén teljes elbontás vagy a felület réteges marása alkalmazható. A bontási vagy marási munkák a teherbírás eredménye dönti el a további folyamatokat.

Az leggyakrabban felhasznált anyagok: zúzottkő (0/22, 0/65, 0/100); kiemelt szegély, süllyesztett szegély, kerti szegély; térkő (6 cm, 8 cm, 10 cm); beton; aszfalt; humusz.

galéria

referenciák:

Bakonybánk Község Önkormányzata – Jókai M. utca kövezés, Zrínyi M. utca burkolat felújítás – 2017
Tárkány Község Önkormányzata – Arany János, Kossuth Lajos, Petőfi Sándor, Széchenyi István utcák burkolat felújítása – 2017
Vértesi Erdő Zrt. – Pusztavámi Erdészet telephelyén útépítés – 2015
Vértesi Erőmű ZRt. – útburkolati jelek festése – 2015


infoblokk kedv final RGB ERFA