üdülőtavak, halastavak építése

A földmedrű víztározók elsősorban tóként funkcionálnak, jellemzően halastavak, üdülőtavak, az arra alkalmas helyen magas talajvízszint mellett kivitelezhetőek.

a tóépítés folyamata

Első lépés tározó helyének a meghatározása vagyis a kitűzés. Alapesetben a felső rézsűélek kitűzése történik, a későbbiekben kerül meghatározásra az alsó rézsű helye.

Ha tározó olyan helyen épül, ahol magas a talajvízszint, vagy egy meglévő árok helyén, akkor szükséges kialakítani egy mély vízelvezető árkot, hogy a területen található vízet, talajvízet, lehulló csapadékot összegyűjtse és elvezesse a területről.

Ezek után megkezdődhet a tározó medrének kotrása, mederfenék szintjének folyamatos ellenőrzésével, egyengetésével. Megfelelő mélység elérése után következik a partfal rézsűzése, majd a hullámtér kövezése. Elkészítésre kerül a víz bevezető árok, befolyó és kifolyó áteresz.

Az utolsó folyamat a tó környezetének rendezése, termőföld elteregetése, a terület füvesítése.

Működő tavak, tározók esetén az évek óta tartó használat folyamán szükség lehet felújításra. Jelentheti ez a mederfal helyreállítását, fenék kotrását, növényzet eltávolítását.

galéria

referenciák:

Szabó Wieslawa, Császár – halastavak létesítése és fejlesztése – 2013-2014
Hetényhal Haltermelő és Szolgáltató Kft. – Attalai tórendszer rekonstrukciós munkái – 2011-2012
Császári Horgászegyesület – Gátépítés – 2011
Szeleburgi Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. – Nak 018 hrsz és Gölle 055 hrsz tó mederkotrási munkái – 2011
Kovács Zoltán – tóépítés Ászár – 2009


infoblokk kedv final RGB ERFA